Ik begrijp niet hoe mijn kind aan gaatjes komt

 

Vol goede moed en enthousiasme ga je naar de tandarts met je kind. Even snel alles laten controleren en dan een nieuwe afspraak maken. Jullie poetsen 2 keer per dag en dat gaat best aardig. Toch is het dit keer anders, je krijgt namelijk te horen dat je kind een gaatje heeft. Een gaatjes?! Je begrijpt niet hoe dat heeft kunnen gebeuren. Je hebt het niet doorgehad en al helemaal niet zien aankomen. Je zag ook niets gek tijdens het tandenpoetsen. En je kind heeft ook helemaal geen klachten. Bovendien krijgt je kind nauwelijks snoep.

Je schaamt je stiekem vreselijk en twijfelt aan je moederschap! Heel begrijpelijk, ik ga je uitleggen hoe dat komt.

We willen alleen het beste voor onze kinderen!

Als moeder (en als vader natuurlijk ook) willen we alleen het beste voor onze kinderen. We doen alles (althans zoveel mogelijk) om hun te beschermen, zodat hun leven (nog) beter wordt dan de onze. Dat je baalt dat je zoon en/of dochter een gaatje heeft, dat is heel begrijpelijk. Want een gaatje betekent dat iets niet goed is gegaan. Het zegt alleen niets over hoe jij als ouder bent.

We weten allemaal wel dat snoep slecht voor ons is. Het maakt dik en veroorzaakt gaatjes. We geven onze kinderen fruit in plaatst van liga of andere leuke snacks mee en proberen gezonde traktaties te bedenken. Wat trouwens best lastig in deze Corona-periode is, omdat alles verpakt moet zijn in verband met hygiëne en de kans op besmetting te verkleinen.

Toch focussen we ons op de verkeerde zaken. Gaatjes worden veroorzaakt door de bacteriën in onze tandplaque. Zonder tandplaque geen gaatje! En het klopt helemaal dat snoep slechter is dan bijvoorbeeld een appel. Wat we eten (en drinken) speelt dus zeker een rol, alleen zouden we ons eerst moeten richten op het weghalen van alle tandplaque.

Hoe kun je nog effectiever tandplaque verwijderen?

Je kent vast nog wel die plaquetabletten van vroeger. Toen je bij biologie je tanden ging kleuren. Waarbij bovendien je tong en lippen ook knal roze werden.

Tandplaque is wit of iets geler van kleur, best lastig te herkennen in een donkere mond. Het wordt veel makkelijker (en ook leuker) om de tandplaque te kleuren. Dan weet je precies waar je het weg mag halen.

Je laat je kind een tabletje kapot kauwen en vervolgens met de tong verspreiden. Je kind gebruikt de tong eigenlijk als kwast en zo verf je alle tanden en kiezen. Vervolgens spuugt je kind de rest uit en spoelt 1 keer na met wat water. Vervolgens kijk je in de mond waar roze of paarse vlekken zitten. Daar zit nog plaque en is dus werk aan de winkel!

Zo wordt tandenpoetsen ook direct een stuk makkelijker toch? De vraag is: “Ga jij het proberen?”

PS: Nog even terug komen naar ons als moeder (of vader). Je bent als ouder niet alwetend. Er is altijd genoeg om te leren, continue weer. En je leert van de dingen die niet goed zijn gegaan. Een goede moeder rent niet weg voor problemen of steekt haar kop in het zand. Een goede moeder gaat op onderzoek uit hoe ze je gaatjes bij haar zoon en/of dochter kan voorkomen. Dus kan jij hier hulp bij kan gebruiken? Vraag dan gratis een (online) groeigesprek aan om minimaal 2 tips te krijgen op het gebied van mondverzorging om jouw zoon en/of dochter een gaatjes-vrije-toekomst te geven. Klik hier om je aan te melden!

 

Met stralende groet,

Tandarts Loes

Publicatiedatum: 04-03-2021


Terug naar overzicht